Ağız gargaraları diş fırçalamanın yerine geçer mi?
Günlük ağız bakımı yapmamızın nedeni, dental plak oluşumunu önlemektir. Diş ve diş eti problemlerinin kaynağı olan dental plak, gece ve gündüz sürekli olarak dişlerinizin yüzeyinde oluşan bir bakteri tabakasıdır. Her gün temizlenmez ise diş çürümesi, ağız kokusu, diş eti iltihabına neden olur.
Dental plak ile olan mücadelemizde en önemli siahımız diş ipi, diş fırçası ve diş macunu olsa da ağız gargaraları da ciddi faydalar sağlayabilir. Ancak gargara tek başına kullanıldığında plağı tamamen temizleyemez.Gargaradan sonra ağzınızda oluşan taze nane hissi, ağzınızın gerçekten temiz olduğu anlamına gelmez. Gargaradaki florür gibi maddeler çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir fakat hiçbir gargara tek başına plağı dişlerden temizleyemez.
Aslında çok basit, diş eti hastalığı ve diş çürüğü gibi durumları önlemenin en etkili yolu, plağı mekanik olarak çıkartmaktır. Bunun için en iyi yol düzenli ve verimli diş fırçalamak ve diş ipi kullanımıdır.
Gargara isteğe bağlı olarak kullanılabilir. İdeal olarak florür içermeli ve alkolsüz olmalıdır.
Diş eti kanamasının yoğun olduğu, bazı nedenlerden dolayı dişlerin fırçalanamadığı dönemlerde ve diş ameliyatlarından sonra kullandığımız antiseptik içerikli (klorheksidin vb.) ağız gargaraları dental plağın oluşumunu azaltsa da günlük ağız bakımı için uygun değildir. Belirli bir süre kullanılabilen bu gargaraların uzun dönem kullanılmaları bazı yan etkilere yol açabilir.