Ağızdaki piercingler zararlı mı?
Dil ve dudak pearcingleri, gençler arasında oldukça popüler bir uygulama, bir kendini ifade biçimi. Peki oral piercing tehlikeli mi? Yol açabileceği riskler nelerdir?
Her ne kadar ‘COOL’ görünse de dil ayırma (tongue splitting) ve piercinglerin ağız sağlığınıza ciddi zararları olabilir. Önce yol açabileceği sorunları derleyelim, daha sonra mevcut oral piercinginiz varsa bu sorunlarla karşılaşmamak için ne yapmanız gerektiğine bakalım.
1. Enfeksiyon, ağrı ve şişlik. Ağız nemli bir ortamdır, çok miktarda üreme bakterisine ev sahipliği yapar ve enfeksiyon için ideal bir yerdir. Derhal tedavi edilmezse, enfeksiyon hızla hayatı tehdit edebilir. Piercing nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyon veya kanamanın dilinizin şişmesine neden olarak hava yolunuzu kapatması ve hayati tehlike yaratması mümkündür.
2. Diş etlerine, dişlere ve dolgulara zarar verebilir. Sık sık ısırma ya da piercing ile oynama alışkanlığı diş etlerinizi zedeleyebilir ve çatlamış, çizik veya hassas dişlere neden olabilir. Piercingler dolgulara da zarar verebilir.
3. Metallere karşı aşırı duyarlılık. Delinen bölgede allerjik reaksiyonlar görülebilir.
4. Sinir hasarı. Bir delme işleminden sonra, genellikle geçici olan ancak bazen kalıcı olabilen sinir hasarının neden olduğu uyuşmuş bir dille karşılaşabilirsiniz. Hasarlı sinir, tat alma duyunuzu azaltabilir.
5. Aşırı kanama. Dilinizin kan damarlarına verilen hasar ise ciddi kan kaybına neden olabilir.
6. Aşırı tükürük. Dil piercinginiz tükürük üretimini artırabilir.
7. Diş randevu zorlukları. Metal, X ışınlarını bloke ederek diş röntgenine beyaz alan olarak girer ve tanı konulmasını zorlaştırabilir.
Eğer piercingleriniz varsa:
Herhangi bir enfeksiyon belirtisi meydana gelirse derhal diş hekiminize başvurun! Örneğin, piercing bölgesinde şişlik ve ağrı, lokal ateş, titreme.
Piercing bölgesini temiz tutun, günlük ağız bakım gargarası kullanarak üzerinde biriken gıda artıklarını uzaklaştırın.
Piercingi dişlere değdirmekten kaçının ve delik üzerinde baskı yapmayın. Nazikçe konuşun ve çiğnerken piercingin hareketinin farkında olun.
Piercingin sıkılığını periyodik olarak (temiz ellerle) kontrol edin. Bu, piercing yerinden çıkarsa yutmanızı veya boğulmanızı önler.
Spora yaparken, piercingi çıkarın ve ağzınızı bir ağızlıkla koruyun.
Diş hekiminize düzenli olarak kontole gidin ve dişlerinizi günde iki kez fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın.
(Kaynak: https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/o/oral-piercings)