Diş taşı nedir? Zararları nelerdir?
Diş taşı, dişlerin üzerinde oluşan dental plakın sertleşmesi (kalsifiye olması) ve diş yüzeylerine yapışması sonucu oluşan bir tabakadır. Diş taşı oluşumu doğal bir süreç olmakla beraber oluşum miktarını belirleyen bazı faktörler vardır.
Diş taşı oluşum hızı ve miktarı, bazı bireylerde daha fazladır. Bu değiştiremeyeceğimiz bir faktördür. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, anti-tartar ağız gargaraları kullanımı ile bunu azaltmak mümkündür ancak tüm ağız bakımına rağmen diştaşı yine de oluşur. Düzenli aralıklarda diş hekimi tarafından temizlenmesi gereklidir.
Zararları nelerdir?
Diş taşları iki şekilde oluşur.
Birincisi, diş etinin üst seviyesinde oluşan ve sizin de aynada baktığınız zaman rahatça görebileceğiniz (özellikle alt ön dişlerin arka yüzeylerinde) "supra-gingival" diş taşlarıdır. Bu diş taşları beyaz-sarı renkli, çok sert olmayan bir yapıdadır. Dişlerin aralarında zamanla oluşur. Hem dişlerinizde kötü ve kirli bir görüntüye neden olur, hem de diş eti sağlığınız açısından zararlıdır.
Diğer diş taşı ise diş etinin altında biriken "sub-gingival diş taşı"dır. Bu tarzdaki diş taşları daha sert yapıda ve siyah renklidir. Diş eti cebinde ve dişin kök yüzeylerinde birikir. Çoğunlukla görünmezler ancak fazla miktarda birikirse diş etlerinde mor bir çizgi şeklinde farkedilir. Dişin çevresindeki diş eti ve kemik dokularda iltihaplanma ve doku kaybına neden olurlar.
Dişlerinizde diş taşı görmeseniz dahi mutlaka 6 ayda bir diş hekiminize muayene olun ve diş taşlarınızı temizlenmesini sağlayın.
Peki diş taşlarınızı temizletmezseniz ne olur?
Biriken diş taşları dokularda iltihaplanma, diş eti çekilmesi ve diş çevresindeki kemik doku kaybına neden olur. Bu diş eti hastalıkları çoğunlukla ağrısızdır ve hasta dişlerinde sallanma olana kadar bu doku harabiyetlerini farketmeyebilir. Kemik kaybı belirli bir seviyede farkedilirse diş eti tedavisi ile dişler ağızda tutulabilir fakat kaybedilen kemik doku tekrar yerine gelmez. Eğer harabiyet farkedilmez ise bir veya daha fazla diş kaybına neden olabilir.