Dişlerinize zarar veren 6 alışkanlık ve bunları yenmenin yolları
Dişleriniz vücudunuzdaki en sağlam doku olsa da tamamen aşınmaz değiller. Bazı "masum" alışkanlıklar, sürekli yapıldığında zamanla dişlerinize ciddi zararlar verebilir. Dişleri aşındıran en yaygın 6 alışkanlığı ve bunlardan kurtulmanın yollarını derledik.
1. Tırnak yemek
Alışkanlık: Bu gergin alışkanlık dişlerin uçlarını kırabilir ve çenenizi etkileyebilir. Alt çenenizi uzun süre çıkıntılı bir pozisyona yerleştirmek, çene eklemine aşırı kuvvet uygular ve zarar verebilir.
Çözüm: Acı takma tırnak cilaları, stres azaltma ve küçük, gerçekçi hedefler belirlemek yardımcı olabilir. Bazı durumlar tetikleyici ise, parmaklarınızı meşgul edecek bir stres topu işe yarayabilir.
2. Çok sert diş fırçalamak
Alışkanlık: Günde iki defa ikişer dakika diş fırçalamak, ağız sağlığınız içi en iyi alışkanlıklardan biridir. Fakat diş fırçanızı çok fazla bastırmadığınızdan emin olun. Sert bir diş fırçası kullanmak veya çok sert fırçalamak dişlere zarar verebilir ve diş etlerini tahriş edebilir.
Çözüm: Uygun basınçta yumuşak bir diş fırçası kullanın. İşlemi “fırçalama” yerine, dişlere yaptığınız bir “masaj” olarak düşünün. Fırçanızı sert bir yüzeyden kazıma yapar gibi değil, yumuşak bir artığı siler gibi kullanın. Basıncı kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız, basınç sensörü olan bir elektrikli diş fırçası alın.
3. Diş sıkma ve gacırdatma
Alışkanlık: Diş sıkma alışkanlığı, kas hassasiyeti veya eklem ağrısının yanı sıra, dişlerin çatlamasına ya da aşınmasına neden olabilir. Ağzınızı geniş açamayabilir, çene eklemi sesleri ve kas ağrısı ile karşılaşabilirsiniz.
Çözüm: Gevşeme egzersizleri ve diş sıktığınızın 'farkında' olmak yardımcı olabilir. Düzenli olarak gece plağı kullanın. Daha az diş hasarı, daha az eklem-kas ağrıları ve daha iyi bir uykuya sahip olacaksınız.
4. Buz çiğneme
Alışkanlık: Diş minesi bir kristal. Buz da bir kristaldir. İki kristali birbirine doğru bastırdığınızda biri kırılacaktır. Çoğu zaman buz krılsa da bazen diş veya dolgu kırılabilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir.
Çözüm: Eğer buz çiğnemekten vazgeçemiyorsanız, soğutulmuş içecekleri buzsuz olarak alın veya bir pipet kullanın.
5. Devamlı Atıştırma (Constant Snacking)
Alışkanlık: Bütün gün, özellikle şekerli yiyecek ve içecekler atıştırma, sizi diş çürükleri için daha yüksek bir risk altına sokar. Atıştırdıktan sonra, çürüğe neden olan bakteriler artık yiyecekler ile ziyafet çekerek, dişlerinize zarar veren bir asit üretir.
Çözüm: Daha tok hissetmek için dengeli gıdalar tüketin. Bir atıştırmaya ihtiyacınız varsa, az miktarda yağ ve şeker içerdiğinden emin olun. Arada sırada şekerli yiyeceklerin tadını çıkarırsanız, kalan yiyecekleri yıkamak için büyük bir bardak su için veya dişlerinizi fırçalayın.
6. Dişleri Alet Olarak Kullanma
Alışkanlık: Dişlerin işlevi, makas görevi görmek ya da elleriniz doluyken bir şeyleri tutmak değil, gıdaları ısırmak ve çiğnemektir. Dişlerinizi bu şekilde kullandığınızda, dişlerinizi çatlatma, çenenizi zedeleme veya yanlışlıkla bir şeyi yutma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Çözüm: Dişiniz, ihtiyacınız olan gazoz açacağı ya da makas değildir! Çevrenizdekilerden yardım istemekten çekinmeyin