Diş kaybı, duygusal ve fonksiyonel olarak yıkıcı bir tecrübedir. Çiğneme kaybı, konuşmada bozukluk gibi fiziksel etkilerinin yanında estetik olmayan görünüm nedeniyle özgüven kaybı gibi negatif duygusal etkiler de ortaya çıkarır.
Dental implantlar, günümüzde diş kayıplarında en etkili tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor. Kayıp dişlerin köklerinin yerini alan implantlar, dişsiz bölgeye diş (kron) yapılmasına olanak sağlıyor ve çoğu zaman hareketli protez ihtiyacını ortadan kaldıyor. Dental implant sayesinde kişi yıllar boyunca takıp çıkarmalı protez kullanıyor olsa bile sabit dişlere sahip olabiliyor.
Dental implant (vidalı diş) uzun ömürlü müdür?
Kemik hacmi ve kalitesinin yanında iyi ağız bakımı implantın kullanım süresi için çok önemlidir. Bunun yanında yapılan implant üstü protezin planlanması ve kalitesi diğer önemli faktördür. İdeal koşullar sağlandığı sürece implantın ömrü, doğal dişlerinizin ömrü kadar uzun olabilmektedir.
İmplant tedavisi için yaş sınırı var mı?
Hayır, yaş sınırlaması yoktur. Önemli olan hastanın genel sağlık durumu, çene kemiğinin yoğunluğu ve yapısıdır. Günümüzde diyabetli veya başka sistemik rahatsızlığı olan kişilere de güvenle uygulayabildiğimiz implant çeşitleri mevcuttur.
İmplantlar özel bakım gerektirir mi?
Kendi diş bakımımızda olduğu gibi günde 2 defa diş fırçalama ve diş ipi yapma çoğu durumda yeterli olur. Bazı protez türlerinde (hibrit protez, AllOn4 gibi ) 6 aylık periyotlarla dişlerin çıkarılıp bakımının yapılması için diş hekiminize gitmeniz gerekebilmektedir.
İmplantı hangi sıklıkta kontrol ettirmeliyim ?
Rutin diş hekimi kontrolleri (6 ayda bir) ve yıllık alınan panaromik röntgen kontrol için yeterlidir.
Tedavi, başlangıçtan itibaren ne kadar bir sürede tamamlanır?
Bu süre birkaç faktöre göre değişkenlik gösterir. Uygun koşullarda implant ve kaplama aynı seansta yapılabildiği gibi, uzun dönem iyileşme gereken durumlarda bekleme süresi 6 aya kadar çıkabilir.
Tedavi sürecinde dişsiz kalmam gerekiyor mu?
Çoğu implant tedavisinde geçici protezler hazırlanır ve hastaya birkaç gün içerisinde teslim edilir. Cerrahi sonrasında bir kaç gün yumuşak beslenme önerilir. Kemik tozu konulması, sinus lift gibi ileri cerrahi tekniklerin kullanıldığı durumlarda bu süreler biraz daha uzayabilir ve ek önlemler (yüzmenin veya uçak seyahatinin yasaklanması gibi) alınması gerekebilir.
Bir günde implant yapılabilir mi?
Evet, iyi kemik kalitesi olan ve enfeksiyonun olmadığı durumlarda bu mümkün!
Hangi durumlarda implant yapılamaz?
Akut enfeksiyon, akut dişeti iltihabı (akut periodontitis), bağışıklık sistemi baskılayıcı hastalık veya ilaç kullanımı, uzun süreli bifosfonat (kemik kaybı önleyici bir ilaç gurubu) kullanımı, yüksek ve dengelenmemiş diyabet, yoğun sigara tüketimi gibi durumlarda implant tedavisi yapılmaz.
İmplant tedavisi ağrılı mıdır? Ne zaman işe dönebilirim?
İmplant cerrahisi lokal anestezi ile küçük bir bölgede yapılan ağrısız bir tedavidir. Cerrahi sonrası konfor arttırıcı bir reçete yazılır (ağrı kesici,ödem önleyici vb). Çoğu durumda ertesi gün işinize ve günlük yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Yurt dışında yaşıyorum. İmplant yaptırmak için kaç gün yeterlidir?
Cerrahi öncesi planlama için Türkiye'ye gelmeden önce bir panaromik röntgen ve bir kaç ağız içi fotoğrafınızı (mümkünse) bize iletirseniz planlamanızı yapıp tedavi için gereken implant sayısını ve cerrahi seans sayısını hesaplayabiliyoruz. Eğer tek seans cerrahi yapılacaksa 3 günlük bir seyahat çoğu durumda yeterlidir. Daha sonra protez dişlerin yapılması için 3-6 ay sonra tekrar geldiğinizde ise 7-10 günlük bir süre tedavi için yeterlidir.
DENTAL İMPLANT TEDAVİSİNDE ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ