İmplant tedavisi ile ilgili merak edilen her şey!

Sağlıklı, uzun, kaliteli bir yaşam sürmek her insanın hakkı ve ulaşmak istediği bir hedef. Her geçen gün daha fazla insan yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı kalmak için beslenmesine dikkat ediyor, egzersiz yapıyor ve zarar verici alışkanlıklardan uzaklaşmaya çalışıyor. Bu noktada ağız sağlığımız büyük önem taşıyor çünkü ağız, beslenmenin başladığı yerdir.

 

Yaklaşık 45 yıl kadar önce İsveç’in Gothenburg Üniversitesi’nde anatomi profesörü olan Per-Ingvar Brenemark’ın bir tavşanın bacağındaki kırık tedavisi ile ilgili bir çalışma yaparken tesadüfen “osseointegrasyon” konseptini bulması ile (bilim tam olarak böyle çalışır, çalışmaların sizi nereye ulaştıracağını her zaman bilemezsiniz) diş hekimliği dental implantlara kavuştu. Bu, milyonlarca insanın dişsizlikten ve hareketli bir protez ile yaşama zorunluluğundan kurtulması, topluma yeniden entegrasyon ve yaşam kalitesinin artması anlamına geliyordu. Gerçekten büyük bir keşifti. 1978 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan ilk İmplant Konsensus Konferansı’ndan bugüne, implant tedavisi tüm dünyaya yayıldı ve teknolojik gelişmelerin de etkisi ile günümüzdeki ekonomik ve güvenli formuna ulaştı.

 

İMPLANT TEDAVİSİ YAPTIRMANIN ÖNEMİ NEDİR?

İmplant tedavisinin önemini anlamak için öncelikle dişlerimizin önemini anlamak gerekiyor. Zira implant tedavisi ile hedeflenen, diş kaybı durumu ile karşılaşan kişinin mümkün olan en kısa sürede fonksiyon ve estetik olarak kaybedilen dişleri yerine koyabilecek bir tedaviye kavuşması ve yaşam kalitesinin kesintiye uğramadan devamını sağlamaktır.

 

1. BESLENME: Dişlerimiz, sindirim sistemimizin ilk bileşenidir. Diğer ağız dokularıyla beraber sindirimin başladığı yerdir. İyi bir çiğneme fonksiyonu sağlıklı beslenmenin ilk kuralıdır.

 

2. KONUŞMA: Dişlerimiz, bizi diğer canlılardan ayıran bir özelliğimiz olan konuşma yeteneğimizin önemli bir bileşenidir. Çoğu harfi ve sesi dişlerimiz sayesinde çıkarabiliyoruz. Diş kayıplarında konuşma peltekleşir ve anlaşılamaz bir hale gelir.

 

3. ESTETİK: Görünüşümüzü birincil olarak etkileyen faktörlerin başında dişlerimiz gelir. Muhatabımız istemsiz olarak dişlerimize bakar ve saniyeler içerisinde bizim hakkımızda bir izlenime sahip olur. Bu, istemsiz olarak gerçekleşen bir süreçtir ve sosyal hayatta çok güçlü etkileri vardır. Konuşurken veya gülümserken dişlerinizin bakımsız olması veya diş eksikliğinizin olması sosyal konumunuzu olumsuz etkiler.

 

DİŞ KAYBI SÜRECİ

Travma (kaza), diş çürümesi, alışkanlıklar, diş eti hastalıkları gibi pek çok faktör diş kaybına neden olabilir. Bazı durumlarda ise doğuştan dişlerimizde eksiklik olabilir. Nedeni ne olursa olsun hem estetik hem de fonksiyonel nedenlerle kayıp dişi yerine koymak gerekiyor.

 

Sağlıklı dişlerde diş kökü, çiğneme kuvvetini diş kemiğine iletir. Dişler sabit kalır ve büyük bir değişiklik olmaz. Ancak bir diş kaybettiğimizde, bitişik dişlerin stabilitesinden ödün vermenin ötesinde dişin bulunduğu kemikte kemik kaybı süreci başlar. Bu kaybın nedeni, dişsiz kalan bölgenin çiğneme kuvveti kaynaklı uyaran almaması ve fonksiyon dışı kalmasıdır. Başlangıçta, dişin boşluğuna alışılabilir ve bu durum ciddiye alınmayabilir. Ancak bu diş eksikliği, zaman geçtikçe büyük değişikliklere neden olur.

  • Estetik değişiklikler.

  • Eksik dişlerin bıraktığı boşluğu doldurmak için komşu ve karşı çenedeki dişlerin kayarak eğilmeleri.

  • Konuşma ve çiğneme güçlükleri, buna bağlı olarak sindirim problemleri ve çene ekleminde yaşanabilecek rahatsızlıklar.

  • Boşluğa doğru kayan dişlerin arasındaki temasların bozulması sonucu gıda sıkışmaları ve çürüklerin meydana gelmesi.

 

Diş kaybı sonrası implant tedavisi sürecini 5 adımda özetleyebiliriz:

1. Teşhis ve Planlama: Diş kaybının nedeni, mevcut kemik durumu, hastanın yaşı vb. faktörler değerlendirilerek tedavi için bir plan oluşturulur. Bu plana göre implant adedi, implantın yerleştirilme zamanı, yapılacak olan protezin türü ve kullanılacak materyal bu planlamada netleştirilir.

 

2. İmplantın Yerleştirilmesi: Genellikle lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi ile implantınız yerleştirilir. İmplantın lokasyonuna ve kemiğin durumuna göre geçici bir protez bu aşamada teslim edilebilir.

 

3. İyileşme: Dikişler ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra alınır. Durumunuza bağlı olarak implantların kemik ile kaynaşması 6-12 hafta içerisinde tamamlanır.

 

4. Restorasyon: Bu aşama, protez yapım aşamasıdır. Planlamanıza ve yapılacak protezin türüne göre 2-4 hafta içerisinde proteziniz teslim edilir.

 

5. Tedavi Sonrası Bakım: Protez yerleştirildiğinde implant tedavisi sona ermez. Diş hekiminizin temizlik ve bakım talimatlarını uygulamak ve rutin kontrollere gelmeniz çok önemlidir. İmplant tedavinizin uzun vadeli olmasının tek yolu iyi bir bakımdır.

 

Bağdat Caddesi No: 357/5
Suadiye, Kadıköy - İstanbul
+90 216 356 22 55
Emrah Güvenenler - DoktorTakvimi.com