Sakız çiğnemek diş çürüğünü önler mi?
Şekersiz sakızların üzerindeki diş dostu ambleminin bir anlamı var mı? Yoksa bu da bir kandırmaca mı?
Her konuda olmasa da sakız ve ağız sağlığı konusunda, reklamların gerçeklik payı olduğunu söyleyebiliriz. Klinik çalışmalar, yemekten sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemenin diş çürümelerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Şekersiz sakız çiğnemek, tükürük miktarını artırır. Tükürük, dişlerin çürüğe karşı direncini sağlayan en önemli savunma mekanizmasıdır. Yiyecekleri ve diğer kalıntıları temizleyen, ağızdaki bakterilerin ürettiği asitleri nötralize eden ve dişlere, hastalıklara karşı savaşan maddeler sağlayan tükürük ayrıca, diş minesini güçlendirmeye yardımcı olmak için daha fazla kalsiyum ve fosfat taşır.
Şekersiz sakızlara ilave olarak aspartam, xylitol, sorbitol veya mannitol ile tatlandırılmış sakızlar da çürüğe karşı aynı etkiyi gösterir. Eğer sakız çiğnemeyi seviyorsanız, içeriğini mutlaka okuyun ve şeker içermediğinden emin olun.
Sakız çiğnemek dişler için faydalı olsa da asla diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yerine geçmez. Diş fırçalamak istemediğinizde sakız çiğnemek dişleriniz için bir koruyuculuk sağlamayacaktır. Diş fırçamanızın mümkün olmadığı durumlarda sakız çiğnemek mantıklı olabilir ama bunu alışkanlık haline getirmemelisiniz.
Son olarak, düzenli sakız çiğnemenin çene eklemi ve kaslarını zorlayan bir alışkanlık olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer çene ekleminizde her şey yolunda değilse sakız çiğnemeyin ve bir an önce diş hekiminize başvurun.